12.000 liter vand drevet ud af højbroens kabler

Verdens største projekt med eftermontering af et affugtningsanlæg på en hængebro blev afsluttet i efteråret 2015 på Storebæltsbroen. Efter mere end et år i drift er der nu drevet 12.000 liter vand ud af kablerne – og det forlænger broens levetid.

Verdens største projekt med eftermontering af et affugtningsanlæg på en hængebro blev afsluttet i efteråret 2015 på Storebæltsbroen. Efter mere end et år i drift er der nu drevet 12.000 liter vand ud af kablerne – og det forlænger broens levetid.

Skal man danne sig et mere jordnært billede af, hvor meget 12.000 liter vand fylder, så kan man fx forestille sig 12.000 liter sødmælk – eller ca. 55 badekarfyldt op med vand, forudsat altså, at badekaret rummer 220 liter.

Hele ideen med at montere affugtningsanlægget er at rustbeskytte de to hovedkabler, som hver især består af over 18.000 parallelle ståltråde med en samlet længde på ca. 110.500 km. Anlægget forhindrer, at der dannes fugt i kablerne, som bærer broen, og at de dermed ruster. I forbindelse med rustbeskyttelse stod valget imellem at male kablerne, eller at foretage en af de hidtil største investeringer i vedligehold af Storebæltsbroen. A/S Storebælt kigger hele tiden på, hvordan man bedst vedligeholder broen med de laveste omkostninger. Derfor faldt valget på affugtningsanlægget, som vil være den mest effektive måde at beskytte broen på og sikre levetiden de næste 100 år.

26 liter vand i døgnet
Affugtningsanlægget fungerer på den måde, at de to hovedkabler er blevet beviklet med en lufttæt, armeret plastmembran. På de to kabler er der i alt 10 indblæsningssteder, hvor der blæses tør luft ind, og 16 udblæsningssteder. Målet er en relativ luftfugtighed i kablerne på 40 pct. Lige nu viser målingerne 60 pct., men næste sommer skulle målet på 40 pct. være nået. Det er helt normalt, at anlægget skal arbejde 1-2 år, før målet nås. Hvor meget vand der drives ud af kablerne varierer med vejr og årstid. Men i gennemsnit er der forsvundet 26 liter vand om dagen.

Engelske Spencer Group stod for montering af affugtningsanlægget, og det er formentlig første og eneste gang, at de kommer til at løse så stor og kompliceret en opgave. I dag bliver hængebroer nemlig ’født’ med affugtningsanlæg, og de to hængebroer i verden, som er større end Storebæltsbroen, er således bygget med teknologien.Storebæltsforbindelsen, som er en af verdens største bro- og tunnelkonstruktioner, står i et hårdt miljø, hvor saltvand, regn og vind har frit spil. Derfor er vedligehold en stor opgave og en væsentlig udgift på budgettet. Strategien for vedligehold er baseret på udbud og efterfølgende outsourcing af opgaver til entreprenører og rådgivere.

Fakta: verdens fem længste hængebroer

Storebæltsbroens østbro – eller højbroen – er stadig verdens 3. længste hængebro. Danmark kunne have været indehaver af verdens længste hængebro, hvis ikke østbroen i åbningsåret 1998 var blevet overgået af Akashi Kaikyo Bridge i Japan, som også stod færdig i 1998 med et spænd på hele 1.991 m.

Akashi Kaikyo Bridge i Japan (1998) – frit spænd: 1.991 m

Xihoumen Bridge i Kina (2009) – frit spænd: 1.650 m

Storebæltsbroen (østbroen) (1998) – frit spænd: 1.624

Osman Gazi Bridge i Tyrkiet (2016) – frit spænd: 1.550 m

Yi Sun-sin Bridge i Sydkorea (2012) – frit spænd: 1.545

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld