Øresunds jernbane

A/S Øresund overtager drift og vedligehold på Øresundsbanen

Øresundsmotorvejen og Øresundsbanen til Københavns Lufthavn og Øresundsbron er blandt de vigtigste trafikforbindelser i Danmark.

Det er A/S Øresund, som er en del af Sund & Bælt, der ejer og driver Øresundsmotorvejen. Det er også A/S Øresund, som ejer Øresundsbanen, og i henhold til en bekendtgørelse, der netop har været i høring, overgår vedligehold og reinvesteringer for Øresundsbanen 1. september fra Banedanmark til A/S Øresund.

Motorvejen åbnede i 1997 og jernbanen i 1998, og forbindelserne markerede et spring i mobiliteten både internationalt, nationalt, regionalt og på lokalt plan. Fx fik København som hovedstad en længe savnet moderne og effektiv trafikforbindelse mellem centrum og lufthavnen, hvor flypassagerer og ansatte i lufthavnen hidtil havde været henvist til at transportere sig via lokale veje. Sammen med Øresundsbron, som åbnede 1. juli 2000, var vejen og banen tillige en af forudsætningerne for udviklingen af Ørestad på Amager samt meget af den øvrige udvikling omkring infrastruktur og nybyggeri i hele den østligste del af Hovedstadsområdet.

Da A/S Øresund i sin tid havde Øresunds- landanlægget på tegnebrættet, var ambitionen at bygge et velfungerende, miljøvenligt og stilrent trafikanlæg. Kodeordene var bl.a. nedgravning, overdækning, støjafskærmning og tilpasning til de meget forskellige miljøer, som anlægget løber igennem.

Som en af Danmarks vigtigste strækninger står det allerede nu klart, at Øresundsbanen får flere tog, når planen om Ring Syd med videreførelse af tog fra Ny Ellebjerg til Kastrup sættes i drift, og også flere godstog, når den faste forbindelse til Tyskland via Femern Bælt står færdig. Endvidere har lufthavnen planer om fortsat udvikling til en årlig passagermængde på 40 mio. passagerer, jfr. deres vision fra 2014. Det stiller krav til anlægget om større kapacitet, og der arbejdes derfor nu med planer for at tilpasse jernbanen og stationen ved lufthavnen til mere trafik.

Læs meget mere om anlægget i den nye brochure ’Bane og vej til Øresund’.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld