Familien kom tilbage til hverdagen

Sund & Bælts julesponsorat går i 2015 til Team Giv Håb, som er en del af Børn, Unge og Sorg. Organisationen hjalp familien Kron tilbage til hverdagen. Både før og efter moderens død. De betalte tilbage ved, at Lars i sommer cyklede Danmark Rundt med Team Giv Håb.

Pia døde en tidlig morgen i en seng på hospice i Måløv lidt nord for København en julidag i 2011.

Lars vækkede Andreas og fortalte ham, at nu var hans mor død.

De vidste alle tre, at det ville gå den vej.

Pia havde fået konstateret kræft, da Andreas var fem år. Nu var han 13. Forinden var gået otte lange år, hvor familien på tre levede med bevidstheden om, at Pia var syg. Og i perioder med håbet om, at hun kunne helbredes.

Fire år er gået. Lars og Andreas savner stadig Pia. Selvfølgelig. Men de har et uvurderligt fællesskab. De cykler. Andreas er på juniorlandsholdet. Lars bakker ham op. Som de også gjorde, da familien var tre. Pia elskede også at komme til cykelløb og heppe på Andreas.

Den succes Andreas har nu, ser Pia ikke, men når han vinder en ny pokal får den altid en plads på hylden ved siden af billedet af hans mor.

Lars cykler også og i uge 32 cyklede han med Team Giv Håb rundt i Danmark. Med holdet, der har udgangspunkt i København, begyndte de i Smørum og kom til byer som Ebeltoft, Rebild, Viborg, Fredericia, Rudkøbing og Ringsted.

Team Giv Håb har de sidste tre år kørt med tre hold fra Aarhus, Odense og København rundt i Danmark for at samle penge ind til Børn, Unge og Sorg. Den organisation, som hjalp Andreas både før og efter Pias død, og som hjælper mange andre børn og unge, som mister forældre eller søskende i utide.

Faktisk siger statistikken, at mere end 16 børn og unge i Danmark hver dag mister en mor eller far.

– Vi er her med mange forskellige historier, men det har været sjovt at opleve til vores fællestræninger, at livet går videre. Vi skal leve livet nu, og det er en kvalitet at opleve, at hverdagsbesværligheder kommer tilbage. Det er en fællesnævner for os, siger Lars.

Holdet cyklede 1100 kilometer på syv dage.

– Vi er alle sammen med, fordi vi har en eller anden historie i forhold til at miste. Andreas begyndte hos Børn, Unge og Sorg to år før Pia døde, og han fortsatte der også efter, at hun var død.

– Da Andreas begyndte derinde, var vi til tælling. Da havde Pias kræft bredt sig til hjernen og vi vidste, at der var kun en vej. Men det betød, at vi kom på forkant i stedet for på bagkant, siger Lars og giver et par eksempler.

– Fire måneder før Pias død var hun og Andreas hos en blomsterhandler og valgte blomster til kirken og kisten.

– På sidenlinjen fik psykologen modnet Andreas til at være en medspiller i forløbet.

Pia kunne ikke være med til Andreas’ konfirmation, men hun var med til at planlægge den. Hun var med til at vælge menuen og lige som med blomsterne i kirken, blev det stort set som hun havde været med til at vælge. Uden, understreger Lars, at hun stjal billedet på Andreas’ konfirmation. Det var i høj grad hans dag.

Andreas føler selv i dag, at den hjælp, han fik gennem Børn, Unge og Sorg har hjulpet ham godt igennem. Han var forberedt og kunne på mange måder have en hverdag, som nok var anderledes end kammeraternes, men stadig lod sig gøre.

– Også da hun var syg, var hun med til cykelløb. Hun var med til en middag, hvor en af mine venner hjalp hende med at spise. Når jeg tænker tilbage på de ting, synes jeg, at det er fantastisk, siger Andreas.

Team Giv Håb kører også Danmark Rundt i 2016.

Tekst: Carsten Ritter

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld