Fra mistro til folkefest

Søndag den 14. juni fylder Storebæltsforbindelsen 17 år. Lars Fuhr Pedersen, teknisk direktør i Sund & Bælt, var med helt fra starten, da broen bare var streger på papiret. Som ung ingeniør skulle han i 1989 igen og igen forsvare byggeriet. Over halvdelen af befolkningen var nemlig imod byggeriet af Storebæltsforbindelsen. Da broen åbnede, var der derimod tale om en folkefest.

– Noget af det første jeg huske, er at jeg en sommerdag står på en bunke sten ude i vandet ved Gl. Sprogø. Det var her, danskerne kunne se begyndelsen til Storebæltsforbindelsen, efterhånden som dæmninger i omkredsen af den nye ø skød i vejret, fortæller Lars Fuhr Pedersen, som i januar 2015 blev ansat som teknisk direktør i Sund & Bælt.

For ham var det som at komme hjem igen. Han startede nemlig som ung ingeniør på Storebæltsbyggeriet i 1989.

– Dengang var mange imod forbindelsen. Jeg skulle hele tiden forsvare byggeriet, og folk synes, at vi var nogle idealister. Jeg blev bygningsingeniør, fordi jeg var interesseret i fremskridt og udvikling, men blev konstant mødt med skepsis. Folk mente, at forbindelsen ville ødelægge miljøet, og at der aldrig ville komme tilstrækkeligt med trafik på broen, siger Lars Fuhr, som også husker, at det både var underligt hele tiden at skulle forsvare sit arbejde, og at han også en sjælden gang blev usikker på, om projektet nu også ville ende med at få den opbakning, som det har fået.

– Storebæltsforbindelsen var jo et gigantisk byggeri og det største af sin art nogensinde herhjemme. Og vi danskere er nok sådan lidt Jantelovsagtige. Alt hvad der er nyt, anderledes og stort er man skeptisk over for i starten.

De kunne noget med broer – men vi vandt EM

Lars Fuhr Pedersen styrede bl.a. tidsplaner for dele af brobyggeriet og husker stadig det fantastiske engagement i den internationale organisation, som stod bag Storebæltsforbindelsen.

– Nok var det dansk projektledelse, men jeg mødte jo ufatteligt dygtige folk fra hele verden, som havde været med på kæmpe bro- og tunnelprojekter. Den ypperste viden inden for den del af ingeniørfaget var repræsenteret, og vi knyttede mange venskaber på tværs, fortæller Lars Fuhr Pedersen.

Han husker specielt sommeren 1992, hvor Danmark vandt EM i fodbold:

– Godt nok var vi vældigt imponeret af de andres ekspertise i forhold til bro- og tunnelbyggerier, men de var til gengæld meget imponerede af os, da vi blev europamestre i fodbold. Det havde vi meget skæg ud af, husker han.

Løb over broen første dag

Særlige dage i Storebæltsbroens historie har printet sig ind i Lars Fuhrs hukommelse. Dels da tunnelen undervejs i byggefasen pludselig stod under vand – og da han ved åbningen løb over broen.

– Det var jo forfærdeligt at møde på arbejde og finde ud af, at tunnelen stod under vand, og at boremaskinerne også var beskadiget af saltvand. Der var virkelig krisestemning. Den situation havde man ikke erfaring med ude i verden, så vi skulle hurtigt finde ud af, hvordan vi kunne komme videre, forklarer han og fortsætter:

– Og så var det jo også en stor dag for mig, da broen åbnede og jeg løb Broløb. Det var virkelig underligt at løbe afsted og tænke på hele den lange proces fra projektet startede, til broen faktisk stod klar og trafikken kunne begynde at rulle.

På det tidspunkt, i sommeren 1998, var folkestemningen også vendt. Nu var det pludselig blevet til folkets bro, og åbningen udviklede sig til en folkefest.

– Det ligger nok i den danske folkesjæl, at vi altid er skeptiske i starten og ikke er så vilde med noget stort og nyt. Det var fuldstændig det samme, da jeg nogle år efter var montageleder på Øresundsforbindelsen. Også her var folk vanvittigt skeptiske under byggeriet – men nu er forbindelsen jo en succes.

I dag har Lars Fuhr Pedersen bl.a. ansvaret for vedligehold af Storebæltsforbindelsen:

– Der er jo tale om en teenager, som er på vej mod at blive voksen. Voksenalderen kræver vedligehold, det ved enhver, og derfor har vi også en plan for, hvordan vi vedligeholder broen, så den holder sig i form mange år endnu.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld