Ny dokumentar om Storebæltsbroen

”Smuk at skue og godt kram”, sådan sagde dronning Margrethe om Storebæltsbroen ved åbningen i 1998. Siden har danskerne taget broen til sig. I dag passerer ca. 11 mio. biler og 8 mio. togpassagerer Storebælt årligt, og problemerne med ventetid ved færgen og den berygtede Storebæltskaffe er gået i glemmebogen.

I en ny dokumentar om Storebæltsbroen opridser journalist Carsten Fischer byggeriet af det 20. århundredes største danske bygningsværk og broens historie frem til i dag. Det sker med afsæt i arkiverne og nye interviews med politikere, ingeniører og arbejdere.

Danske ingeniører, entreprenører og over 5000 arbejdere byggede højere, længere og dristigere – aldrig har man noget sted i verden set en lignende bro, og Storebæltsbroens frie spænd på over 1600 meter er verdens næst længste. Danske brobyggere gjorde erfaringer, som rækker langt frem i tiden. Byggeriet var ikke problemfrit. Tidligere forbundsformand Georg Poulsen og tillidsmand Karsten Hønge mindes de kampe, der blev ført for at gennemføre byggeriet. Den internationalt førende danske brobygger professor Niels Jørgen Gimsing tegner et billede af dansk brobygnings udvikling, og projektdirektør Peter Lundhus fører den danske brohistorie frem til Femernforbindelsen.

I over 10 år og gennem 70 tv-programmer for Danmarks Radio fulgte Carsten Fischer byggeriet af den faste forbindelse. Med støtte fra Sund & Bælt har han gennemstøvet arkiverne for at dokumentere historien om Storebæltsbroen.

– Vi bidrager med økonomisk støtte til projektet, fordi vi gerne vil medvirke til at formidle historien om de politiske overvejelser bag vedtagelsen og forbindelsens betydning for samfundsudviklingen i Danmark siden indvielsen i 1998, siger kommunikationschef Lene Gebauer Thomsen.

Dokumentarprogrammet ”Storebæltsbroen – en succeshistorie” koster 99 kr. og forhandles i udvalgte boghandlere fx Arnold Busck.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld