Rene Veje Nu på Storebæltsbroen

I dag skydes den landsdækkende kampagne Rene Veje Nu i gang af Transportminister Pia Olsen Dyhr og foreningen Hold Danmark Rent, som står bag initiativet.

Storebælt deltager også i kampagnen, og derfor vil bilisterne i Storebælts betalingsanlæg og på selskabets to rastepladser ved Storebæltsbroen blive mødt af det gode budskab, når de passerer forbindelsen.

Trafikassistenter uddeler fredag og lørdag lommeskraldeposer til at samle skrald sammen i bilen, og børnene får et skraldehæfte med på vejen, som sætter fokus på få, enkle skraldevaner. Undersøgelser viser nemlig, at børnene er en af de vigtigste årsager til, at bilisterne holder op med at smide affald ud af bilvinduet.

Affald er et stigende problem

Opsamling af affald fra bilisterne er en daglig opgave for Storebælts vejtjeneste, som hver uge indsamler 145 sække med skrald på Storebæltsbroen og fra Storebælts to rastepladser ved Monarch og Q8. Og mængde af affald er desværre stigende.

– I forhold til 2012 er mængden af det affald, som vi opsamler på forbindelsen, steget med 10 – 15 pct. Det er jo en kedelig udvikling, som vi håber at vende, bl.a. ved at deltage i denne kampagne. Jeg kan godt lide kampagnens enkle budskab om at tage det med hjem, som du har haft med ud. Hvis alle bilister gjorde det, ville det betyde en stor ressourcebesparelse for os – og samtidig gavne miljøet, siger driftsleder Peter Thyssen.

Mens bilisterne på de to rastepladser er gode til at bruge de opsatte skraldespande, kniber det mere på selve forbindelsen, hvor skraldet bliver smidt direkte ud på broen. Vejtjenesten kører dagligt turen frem og tilbage for at samle skraldet op. Det er ofte lidt større ting som byggematerialer, dækrester, tagbokse og cykler, som samles op, da slikpapir og papkrus desværre hurtigt blæser i vandet med fare for at skade miljøet.

Fakta

Siden kampagnen blev gennemført for første gang i 2010 er antallet af bilister, som smider affald ud af bilen faldt fra 59 pct. til 51 pct. Bilisterne smider bl.a. mademballage, slikpapir, sodavandsdåser, tyggegummi, ispinde og cigaretskodder ud af bilen.

Kampagnen Rene Veje Nu bliver skudt i gang på Amager, tirsdag 10. september og fortsætter tre uger frem med events over hele landet.

Hold Danmark Rent og kampagnepartnerne uddeler blandt andet cirka 20.000 lommeskraldeposer og lommeaskebægre, 55.000 hæfter med gode skraldevaner samt gennemfører en stor konkurrence. Kampagnen suppleres blandt andet af OBS-spots i tv, skiltekampagner på rastepladserne og en konkurrence for de yngste bilpassagerer.

Foruden Sund & Bælt samarbejder Hold Danmark Rent med Arkil, Forstas, Dansk Retursystem A/S, Audi, FDM, McDonald’s Danmark Aps, Cocio, Hededanmark, Q8 og Sylvester Hvid og Co. Herudover deltager en række kommuner samt en lang række frivillige. Varde Forsyning, DSV og Leaseplan er også aktive med uddeling af både foldere og lommeskraldeposer.

Fonden Hold Danmark Rent blev etableret i 2008 af Miljøministeriet som svar på de stigende problemer med henkastet affald overalt i Danmark. Få mere at vide om kampagnen på www.holddanmarkrent.dk, hvor du også finder analysen ”Danske bilister og henkastet affald”.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld