Fremtidens vedligehold bygger på teknologi

I Sund & Bælt ønsker vi at gøre drift og vedligehold af vores anlæg endnu mere effektivt gennem bedst mulig udnyttelse af ny teknologi, som i sidste ende fører til omkostningseffektive investeringer.

Potentialerne ved digitalisering og ny teknologi er et uomtvisteligt emne, som går igen på tværs af flere debatter på Folkemødet, og Infrastrukturens Telt er ingen undtagelse. Med debatter om droner og førerløse biler er teknologien i fokus i teltet.

I Sund & Bælt er vi allerede i fuld gang med at udnytte de muligheder, teknologien byder på. For os er det vigtigt, at vi sikrer, at de rejsende oplever en velfungerende infrastruktur, som altid er tilgængelig, samtidig med at vi skal sørge for at gøre det med så lave omkostninger som muligt. For at kunne det, kigger vi hele tiden på, hvilke nye teknologier vi skal tage i brug for at drive vores forbindelser effektivt og med den rigtige kvalitet.

Robotter og droner til fremtidens vedligehold

Nogle af de løsninger, vi allerede benytter i dag, er robotter og droner. Når vi skal foretage inspicering og eftersyn på Storebæltsbroen, der jo som bekendt ikke er så nem at komme rundt på, har vi flere steder valgt at udskifte de mange mandetimer med droner eller robotter. Disse teknologier giver os mulighed for at indsamle data, for herefter at hente dem ind i en større sammenhæng og opstille den mest effektive plan for vedligehold af betonen på de kæmpe store anlæg, som i sidste ende kan nedbringe vores omkostninger.

– Vi tror på, at det er muligt at effektivisere to procent om året ved hjælp af teknologien. Ved at kombinere et mere præcist datagrundlag for vores anlæg med systematisk vedligehold kan vi se, at det samlede reinvesteringsbehov over 50 år er faldet betydeligt, hvis vi sammenligner med de vurderinger, vi lavede for fx 10 år siden. I fremtiden skal udnyttelse af ny teknologi få investeringsbehovet endnu længere ned og samtidig effektivisere driften yderligere, fortæller Mikkel Hemmingsen, adm. direktør i Sund & Bælt Holding A/S.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld