Viden fra Storebælt nu som e-bøger

Fodspor langs et fiskegærde og en gammel stenøkse er blandt de fund, arkæologerne har gravet frem i Rødby ved den kommende Femern-forbindelse. Her læner de sig bl.a. op ad viden fra udgravninger ved Storebælt – viden, som nu findes i en e-bog, og derfor er lettere at have med i felten.

Der er særlig interesse for bogen om de arkæologiske udgravninger, Storebælt i 10.000 år, fordi den lige nu benyttes i forbindelse med gravearbejdet ved den kommende Femern-forbindelse. Arkæolog Lisbeth Pedersen, tidligere leder af Kalundborg Museum og medredaktør på bogen, tog i foråret kontakt til Sund & Bælt med en opfordring om at digitalisere bøgerne.

– Vi har haft mange henvendelser om Storebælt i 10.000 år, der er blevet et standardværk i universitetsmiljøer og ved udgravningsprojekter. Udgravningerne ved Rødby bygger bl.a. på den viden, vi fik fra Storebælt, og derfor er den meget aktuel i disse år, forklarer Lisbeth Pedersen.

Sund og Bælt stillede sig positiv over for digitaliseringen, som vil gøre den indsamlede viden og knowhow let tilgængelig verden over – og nemmere at anvende for arkæologerne.

– Når vi graver, fx ved den kommende Femern-forbindelse, så er det jo unægtelig nemmere at have viden med på en iPad, så man hurtigt kan slå op, frem for at have den tunge bog med på udgravning, siger Lisbeth Pedersen.

Bogen om de arkæologiske udgravninger er et af fem bind om byggeriet af Storebæltsforbindelsen, som blev udgivet ved åbningen, og indeholder en samlet teknisk dokumentation af bro- og tunnelanlægget.

– Universiteter og læreanstalter efterspørger stadig de grundige tekniske beskrivelser af anlæggene, og den eneste rigtige løsning er selvfølgelig at kunne tilbyde dem digitalt,” siger kommunikationschef Lene Gebauer Thomsen, Sund & Bælt.

– Danmarks næste megaprojekt – Femern Bælt tunnelen – har øget interessen, både for det tekniske og for arkæologien.

Alle fem bind kan læses på Sund & Bælts hjemmeside og vil inden længe være at finde på danske biblioteker. Bogen om de arkæologiske udgravninger vil herudover kunne hentes på Kulturstyrelsens og en række museers hjemmesider efter nytår. Bøgerne er på mellem 200 og 400 sider.

Se alle bøgerne under Trafik & anlæg på vores publikationsside.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld