Viden fra udgravning ved Storebælt udgives som e-bog

For første gang i Danmark genoptrykkes en arkæologisk udgivelse som e-bog. Det er ’Storebælt i 10.000 år’, der handler om resultaterne fra de arkæologiske udgravninger, som bygherren A/S Storebæltsforbindelsen bekostede for snart 25 år siden.

Bogen udkommer på opfordring fra fagfolk og museer i ind- og udland, og bruges aktuelt som fag- og opslagsbog i forbindelse med de arkæologiske udgravninger ved Rødbyhavn forud for etableringen af Femern-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland, som er Danmarks næste megaprojekt.

Både e-bogen og hardcoverbogen er betalt af bygherren og findes både på dansk og engelsk.

Arkæolog Lisbeth Pedersen, tidligere leder af Kalundborg Museum og medredaktør på bogen, tog i foråret kontakt til Sund & Bælt med en opfordring om at digitalisere bøgerne.

– Vi har haft mange henvendelser om Storebælt i 10.000 år, der er blevet et standardværk i universitetsmiljøer og ved udgravningsprojekter, forklarer Lisbeth Pedersen og tilføjer, at e-bøgerne nu optimerer værdien af de udgifter, A/S Storebæltsforbindelsen i sin tid havde til arkæologiske undersøgelser forud for etablering af den faste forbindelse over Storebælt.

Sund og Bælt stillede sig positiv over for digitaliseringen, som vil gøre den indsamlede viden og knowhow let tilgængelig verden over – og nemmere at anvende for arkæologerne.

– Når vi graver, fx ved den kommende Femern-forbindelse, så er det jo unægtelig nemmere at have viden med på en iPad, så man hurtigt kan slå op, frem for at have den tunge bog med på udgravning, siger Lisbeth Pedersen.

Bogen om de arkæologiske udgravninger er et af fem bind om byggeriet af Storebæltsforbindelsen, som blev udgivet ved åbningen, og indeholder en samlet teknisk dokumentation af bro- og tunnelanlægget.

– Universiteter og læreanstalter efterspørger stadig de grundige tekniske beskrivelser af anlæggene, og den eneste rigtige løsning er selvfølgelig at kunne tilbyde dem digitalt, siger kommunikationschef Lene Gebauer Thomsen, Sund & Bælt.

Alle fem bind kan læses på Sund & Bælts hjemmeside og i starten af 2015 vil man også kunne downloade bøgerne, som også vil være at finde på danske biblioteker inden længe. Bogen om de arkæologiske udgravninger vil herudover kunne hentes på Kulturstyrelsens og en række museers hjemmesider efter nytår. Bøgerne er på mellem 200 og 400 sider.

Find de fem bøger under Trafik & anlæg på vores publikationsside.

× Tilmeld dig vores nyhedsbrev   Tilmeld