Transportministeren har fremsat lovforslag for bevarelse af produktionsområdet ved Rødbyhavn i Folketinget den 25. oktober 2023. Lovforslaget behandles første gang i Folketinget den 9. november hvorefter det behandles i transportudvalget, inden 2. og 3. behandling i Folketinget.
Miljøkonsekvensvurdering for bevarelse af elementfabrikken
Sund & Bælt har udarbejdet den miljøkonsekvensvurdering (VVM-undersøgelse), som indgår i grundlaget for en folketingsbeslutning om at bevare produktionsområdet ved Rødbyhavn. Miljøkonsekvensvurderingen tilvejebringer viden om projektets virkninger på miljøet.
Læs resumé af miljøkonsekvensvurdering
Læs baggrundsrapport for marine forhold
Læs baggrundsrapport for natur
Læs rapport for vurdering af alternativ vandforsyning til elementfabrikken
Trafikstyrelsen sendte miljøkonsekvensvurderingen for bevarelse af elementfabrikken i høring med frist for at indsende høringssvar den 18. august 2023. Trafikstyrelsen har på den baggrund udarbejdet et høringsnotat.
Miljøkonsekvensvurderingen for bevarelsen af elementfabrikken blev indledt med en offentlig idé- og forslagsfase i perioden 31. oktober til 28. november 2022. Her fik borgere, myndigheder, virksomheder og interesseorganisationer mulighed for at komme med idéer, forslag og synspunkter, til det videre arbejde. Der er indkommet i alt 10 skriftlige bemærkninger og forslag i idé- og forslagsfasen. I høringsnotatet gengives de indkomne høringssvar sammen med Sund & Bælts bemærkninger til hvert enkelt høringssvar.
Den 28. juni 2021 indgik et flertal i Folketinget en politisk aftale om ”Infrastrukturplan 2035”. Af aftalen fremgår følgende om elementfabrikken ved Rødbyhavn:
”Parterne ser positivt på muligheden for, at Sund & Bælt bevarer den kommende elementfabrik, som etableres ved Rødbyhavn på Lolland i forbindelse med Femern Bælt-forbindelsen. Det vil fastholde lokale arbejdspladser på Lolland samtidig med, at fabrikken kan bidrage til at billiggøre kommende projekter, da der ikke vil være behov for at etablere nye produktionsfaciliteter til projekterne.”
Kontakt os på elementfabrik@sbf.dk
Der er mange samfundsmæssige fordele ved at bevare elementfabrikken – bl.a. økonomiske-, miljømæssige- og tidsmæssige fordele samt ikke mindst muligheden for at bevare arbejdspladser.
Ud over at levere elementer til fremtidige statslige megainfrastrukturprojekter vil fabrikken kunne bruges til andre statslige (og ikke statslige) megaprojekter, som kræver produktions- og udskibningsfaciliteter. Det vil bl.a. være en oplagt mulighed at producere og udskibe elementer til den store udbygning af vindenergi, som er nødvendig for at nå regeringens ambition om klimaneutralitet i 2050.
Sund & Bælt har afholdt borgermøde den 9. august 2023, hvor miljøkonsekvensvurderingen for elementfabrikken blev præsenteret.