
Vejafgifter
Vi udvikler fremtidens digitale trafik- og betalingsløsninger
Med mere end 25 års erfaring og kompetencer inden for brugerbetalt infrastruktur bidrager vi til at udvikle fremtidens digitale trafik- og betalingsløsninger.


"Sund & Bælts organisation og systemplatform inden for vejafgifter gør, at vi kan levere trafik- og betalingsløsninger billigere, hurtigere og mere sikkert."
Ole Lykke Christensen, Tolling Direktør i Sund & Bælt
Grøn omstilling af den danske vejtransport
En kilometerbaseret og CO2-differentieret vejafgift på lastbiler bidrager til at mindske CO2-udledningen og dække samfundets omkostninger til lastbilernes slid på infrastrukturen, ulykker, støj og luftforurening.
Lastbiler på 12 ton og derover betaler vejafgift efter, hvor langt de kører, og hvor meget CO2 de udleder. Sund & Bælt står for opkrævning og kontrol. Vejafgifter bliver primært opkrævet via EETS-udbydere. Lastbiler bliver kontrolleret ved automatisk aflæsning af nummerplade og køretøjsudstyr, som bliver sammenlignet med data for deres kørsel.
Vi er i gang med at forberede at udvidelse af ordningen til lastbiler på 3,5 ton og derover fra 1. januar 2027 og hele det offentlige vejnet fra 1. januar 2028.

Vejafgiftsforsøg med personbiler
Sund & Bælt gennemfører et vejafgiftsforsøg med personbiler sammen med DTU. Forsøget ser på, hvordan vejafgifter virker i praksis på trængsel, klima, sundhed, trafiksikkerhed og miljø.

Nummerpladekameraer bidrager til kontrol af miljøzoner
Sund & Bælt står for kontrollen i de fem miljøzoner i København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg for Miljøstyrelsen.
Køretøjer skal overholde reglerne i miljøzonerne, som har til formål at mindske partikelforurening.
Kontrol af miljøzoner sker ved at nummerplader automatisk bliver aflæst og sammenholdt med information om køretøjerne i motorregistre.

Nummerplade og bizz
Selskabet Brobizz A/S står bag betalingsprodukterne, betaling med nummerplade og Bizz.
Betalingsprodukter gør det muligt at betale afgifter automatisk ved bl.a. færger, broer og veje.
Det giver kunder en nem rejse gennem Danmark, uden stop ved betalingsbroer og fumlen med kreditkort og reservationsnummer ved færger.

Nyt betalingsanlæg ved Storebælt og Femern
Sund & Bælt er i gang med at indkøbe nyt betalingsanlægssystem til Storebæltsbroen, som også kan bruges på Femernforbindelsen.
Ny teknologi vil gøre det både hurtigere og nemmere at passere Storebælt og i fremtiden også Femern.
