
Udvidelse af Øresundsmotorvejen
Som en del af Aftale om Infrastrukturplan 2035, som et flertal i Folketinget indgik den 28. juni 2021, udvides Øresundsmotorvejen. Anlægsarbejdet finder sted i årene 2025-2029.
Mindre trængsel og bedre sikkerhed
I de kommende år udvider Sund & Bælt Øresundsmotorvejen. Udvidelsen sker for at øge kapaciteten på Øresundsmotorvejen, der i dag er den 6. mest belastede motorvej i Danmark for så vidt angår forsinkelser med store udfordringer i myldretiden og trafikale sammenbrud primært i den vestlige del og på tilslutningsanlægget i Kastrup.
Om projektet
Udvidelsen af Øresundsmotorvejen skal forbedre fremkommeligheden på de strækninger og tilslutningsanlæg, der er – eller vil blive – flaskehalse de kommende 15 år. Projektet, der løber frem til udgangen af 2029, er opdelt i to etaper.
I etape 1 bliver Øresundsmotorvejen mellem afkørsel 20, København C, og afkørsel 17, Lufthavn V udvidet med ekstra spor og samtidig etableres der en parallel rampe mellem afkørsel 19, Ørestad, og afkørsel 20, København S.
I etape 2 ombygges afkørslerne 15/16, Lufthavn Ø, i Kastrup.
Den eksisterende motorvej udbygges med ét ekstra spor i hver retning, så der bliver tre spor og et nødspor i hver side. Ved anlæggelsen af Øresundsmotorvejen i perioden 1993-2000 havde man taget højde for, at en udvidelse kunne komme på tale i fremtiden, og derfor kan udvidelsen ske ved at anlægge en ekstra kørebane på eksisterende motorvejsareal enten ind mod midterrabatten eller på ydersiden. Mellem afkørsel 20, København C, og afkørsel 18, Tårnby vil der derudover blive etableret et parallelspor.
Projektet har en skønnet anlægsudgift på ca. 650 mio. kr. og er planlagt til at være tilendebragt i 2029.

En vigtig trafikforbindelse
Øresundsmotorvejen går på tværs af Amager fra Amagermotorvejen og Centrumforbindelsen i vest til Københavns Lufthavn og Øresundsforbindelsen i øst og er, trods den relativt korte strækning, en af de vigtigste trafikforbindelser i Danmark.
Internationalt er motorvejen en del af de danske landanlæg til Øresundsforbindelsen mellem København og Malmø, som forbinder den skandinaviske halvø og det europæiske kontinent. Lokalt er Øresundsmotorvejen en vigtig trafikåre for borgere og erhvervsdrivende i dagligdagen samtidig med, at den er en vigtig trafikforbindelse til og fra Københavns Lufthavn i Kastrup.
Kontakt os på oemv@sbf.dk

Tidsplan
Projektering og udbud
- 2024-2026
Anlægsarbejde
- Etape 1 - 2025-2029
- Etape 2 - 2026-2029
- Asfaltering og udlægning af slidlag - 2029
Åbning af udbygget motorvej
- Ultimo 2029
Læs mere om projektets entrepriser og de forskellige tilslutningsanlæg længere nede på siden.

Anlæg af motorvejen
Motorvejsudvidelsen er opdelt i følgende strækninger:
-
Sammenfletning med Amagermotorvej - Ørestad – udvidelse mod midterrabatten og ydersiderne
-
Ørestad – Tårnby tunnel – udvidelse kun mod midterrabatten
-
Tårnby-tunnel – Lufthavn V – udvidelse mod midterrabatten og ydersiderne.
(Selve Tårnby-tunnelen udvides ikke, da den er allerede forberedt til et ekstra spor).
Trafikgener
I anlægsperioden bliver den samme antal spor opretholdt, dog med reduceret hastighed pga. trafiksikkerhed og for at sikre et sikkert arbejdsmiljø for vejarbejdere. Næsten alt anlægsarbejde udføres indenfor vejmatrikel.

Tilslutningsanlæg og entrepriser
Der er i dag fem tilslutningsanlæg på strækningen. Der etableres ikke nye tilslutningsanlæg, men der ændres på udformningen af nogle af de eksisterende, så tilslutningsanlæggene kan håndtere den øgede trafikmængde.
Entrepriser
Entrepriser
Projektet er opdelt i 5 entrepriser
Etape 1:
- ITS (Intelligente transportsystemer) entreprise. Ombygning af eksisterende trafikledelsessystem til Tårnby-tunnelen.
- JVA (Jord-, vej- og afvanding) entreprise. Motorvejsudvidelse mellem TSA 20 København C - TSA 17 Lufthavn V.
- Renseløsning. Etablering af renseløsning af vejvand på strækningen.
Etape 2:
- Ombygning af TSA 15/16 med ny tilkørselsrampe fra Amager Strandvej samt etablering af ny stibro til fodgængere og cyklister.
- Udlægning af slidlag (øverste del af asfalt) på hele motorvejen.
Tilslutningsanlæg 20 København C (Sammenfletning med Amagermotorvejen)
Tilslutningsanlæg 20 København C (Sammenfletning med Amagermotorvejen)
Der etableres et ekstra spor på ramperne mod Amagermotorvejen. Amagermotorvejen udvides også med et ekstra spor. Udvidelse af Amagermotorvejen udføres som et særskilt projekt med Vejdirektoratet som bygherre.
Tilslutningsanlæg 19 Ørestad
Tilslutningsanlæg 19 Ørestad
Der etableres et særskilt spor i vestgående retning langs motorvejen (parallelrampe) mellem tilslutningsanlæg 19 og tilslutningsanlæg 20, som ikke forbindes med motorvejen.
Tilslutningsanlæg 18 Tårnby
Tilslutningsanlæg 18 Tårnby
Selve tilslutningsanlægget bevares med sin nuværende udformning.
Rampekrydset er ombygget. Der er etableret dobbelte svingbaner for at forbedre fremkommeligheden og håndtere den øgede trafikmængde.
Tilslutningsanlæg 17 Lufthavn V
Tilslutningsanlæg 17 Lufthavn V
Selve tilslutningsanlægget bevares med sin nuværende udformning, men ramperne tilpasses den udvidede motorvej.
Tilslutningsanlæg 15/16 Lufthavn Ø
Tilslutningsanlæg 15/16 Lufthavn Ø
Der etableres en ny vestvendt frakørselsrampe (shunt) i det nordlige rampekryds samt en bro over vejen, en såkaldt fly-over, for trafikanter, som kommer fra vest og skal forsætte nord af Amager Strandvej.
Desuden etableres der en ny stibro til fodgængere og cyklister over motorvejen for at øge både trafiksikkerheden og fremkommeligheden i området.
Påvirkning af miljøet undersøgt grundigt
Forud for den politiske beslutning om at udvide Øresundsmotorvejen, gennemførte Sund & Bælt en miljøkonsekvensvurdering. En miljøkonsekvensvurdering skal tilvejebringe tilstrækkelig viden til, at politikere og borgere kan vurdere projektets virkninger på miljøet og sammenligne forskellige løsningsforslag. Samtidig skal en miljøkonsekvensvurdering sikre, at vejprojektet bliver bedst muligt tilpasset omgivelserne, og at miljøet ikke påvirkes unødvendigt.
Miljøkonsekvensvurderingen for udvidelsen af Øresundsmotorvejen viser sammenfattende, at projektet kan gennemføres uden væsentlige negative miljøpåvirkninger.
Læs miljøkonsekvensrapporten, der var i offentlig høring i 8 uger her.

Flere løsningsmuligheder er undersøgt
Som en del af miljøkonsekvensvurderingen er der undersøgt en række løsningsforslag, der bl.a. er modtaget fra borgere og myndigheder under projektets idéfase i 2022. I alt 44 forslag og idéer er blevet behandlet, og flere af disse er indarbejdet i det færdige projektforslag.
Størstedelen af løsningsforslagene har omhandlet udformningen af tilslutningsanlægget ved Amager Strandvej nord for Lufthavnen.
I det endelige projektløsningsforslag tilgodeses de bløde trafikanter med en cykelbro over motorvejen, hvorved ekspropriation af boliger undgås, samtidig med at der tages højde for en eventuel senere Østlig Ringvej.

Relevante materialer og dokumenter
Læs miljøkonsekvensrapport for udvidelse af Øresundsmotorvejen, resumé af miljøkonsekvensrapporten, baggrundsrapporter samt andet materiale i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen her.