Projektet starter de fysiske arbejder i januar 2025. Herefter vil du kunne finde plan for arbejderne, støj og målinger her på siden.
For at overvåge og dokumentere den støj, som opstår på baggrund af anlægsprojektet, har Sund & Bælt fået opsat en række støjmålere. To af disse målestationer er opsat for at overvåge støjen ved vores tætteste naboer i private boliger. Målingerne fra disse stationer gør vi tilgængelige her på siden og med opdatering hver fjerde uge.
Målestationerne er i drift døgnet rundt alle ugens dage og registrerer løbende det samlede støjniveau. De kan ikke skelne mellem støj fra anlægsarbejdet og støj fra andre kilder som f.eks. biltrafik fra motorvejen, flytrafik fra lufthavnen, vind, regn eller andre lokale og kraftige støjkilder, som f.eks. en plæneklipper. Især kraftig blæst kan medføre så meget støj fra vinden, buske og træer, at det dominerer måleresultaterne.
Uanset at støjmålingerne i sagens natur omfatter andet end projektets anlægsstøj, holdes de målte støjniveauer op imod de grænseværdier, som er fastlagt for projektet.
Da grænseværdierne er gennemsnitsværdier, må støjen kortvarigt være højere. Hvis støjniveauet i længere tid er tydeligt højere end grænseværdierne kan det betyde, at anlægsaktiviteterne er årsagen. Det vil i så fald blive undersøgt, om det er tilfældet, og om nødvendigt vil der ske ændringer i arbejdets tilrettelæggelse.
Den grønne kurve viser det registrerede lydtrykniveau LAeq. (Det gennemsnitlige støjniveau målt over en given periode, f.eks. over et døgn) Den røde linje viser gældende grænseværdier for de viste døgnperioder. De blå områder viser varighed og gennemsnitligt lydtrykniveau for de mest støjbelastede referenceperioder i hver af de viste døgnperioder.
Om dagen er det gennemsnittet over de 8 sammenhængende timer med mest støj, om aftenen over den time, hvor der er mest støj, og om natten over den ½ time, hvor der er mest støj.
I forbindelse med udvidelsen af Københavns Lufthavn Station, udføres der anlægsarbejde, der kan forårsage vibrationer, som kan brede sig til det omkringliggende område. For at sikre at disse vibrationer ikke udgør en risiko for nabobebyggelsen, er der opsat vibrationsmålere på udvalgte naboejendomme. For naboerne er der opsat vibrationsmålestationer på to nærtliggende beboelsesejendomme på henholdsvis Crilles Tønnesens Allé og på Th Philipsensvej. Forud for vibrationsovervågningen er der derudover foretaget udvendig fotoregistrering af nabobygninger, der ligger særligt tæt på anlægsarbejdet, så det er muligt at konstatere eventuelle bygningsskader, der måtte opstået som følge af anlægsarbejdet.
Grænseværdier for bygningsskadelige vibrationer opgøres typisk som den maksimale vibrationshastighed målt i millimeter pr. sekund (mm/s) ved bygningens fundament og afhænger af bygningens anvendelse og type. Grænseværdien for bygningsskadelige vibrationer for normale bygningskonstruktioner som parcelhuse er 5 mm/s for lave frekvenser (< 10 Hz), som bygningskonstruktioner er mest sårbare over for. Grænseværdien følger en frekvensafhængig kurve, og stiger for højere frekvenser, dvs. grænseværdien bliver højere for højere frekvenser som vist i Figur 1, da bygningskonstruktioner er mindre sårbare over for de høje frekvenser.
Figur 1: Grafen viser grænseværdi for bygningsskadelige vibrationer for normale bygningskonstruktioner, jf. DIN4150-3, som refereres til i Orientering fra Miljøstyrelsen 9/1997.
Vibrationsmålere har indbygget den frekvensafhængige kurve og kommer med en notifikation til entreprenøren, der adviserer Sund & Bælt i tilfælde af vibrationspåvirkninger i nærheden af grænseværdien. Hvis Sund & Bælt modtager en advisering skal igangværende arbejde og arbejdsmetoderne straks evalueres.
Graferne viser målinger i form af vibrationshastighed (mm/s) registreret over en periode på fire uger i alle tre retninger: lodret (V), parallel med bygnings fundament (L) samt vinkelret på bygnings fundament (T). Grænseværdien for bygningsskadelige vibrationer for de pågældende bygningskonstruktioner er 5 mm/s.
Vibrationsmålingerne vil være tilgængelige her på siden med nyeste målinger hver fjerde uge.
Figur 2: Grafen viser vibrationsmålinger som opgjort millimeter pr. sekund (mm/s) i lodret akse. Af denne graf fremgår det således, at de maksimale påvirkninger har været på knap 0,3 mm/s i perioden. Grænsen er 5,0 mm/s.