Hvad søger du?

1 juni 2023

Sund & Bælt indsamler data til en ny transportmodel

Sund & Bælt indsamler i 2023 sammen med Øresundsbro Konsortiet og Vejdirektoratet data for både person- og godstransport. Data vil indgå i en ny transportmodel, som skal give en større forståelse for kundernes rejsemønstre.

Sund & Bælt ønsker at give kunderne den bedste oplevelse og har derfor brug for at få en bedre forståelse af, hvad der er vigtigt for dem. I den kommende tid gennemføres på den baggrund en større dataindsamling, som vil danne grundlag for den nye transportmodel. Modellen skal anvendes til trafikprognoser for de eksisterende forbindelser, den kommende Femern Bælt-forbindelse og nye potentielle forbindelser.

Den lange tidshorisont på planlægning af faste forbindelser betyder, at der er brug for en model, som kan regne mange år ud i fremtiden. Det er derfor rettidig omhu allerede nu at udvikle en målrettet transportmodel. Den seneste store dataindsamling er fra 2010, og med den kommende dataindsamling sikres et opdateret grundlag for modellen og dermed beslutningerne.

Et stærkere beslutningsgrundlag
Sund & Bælts kommende transportmodel kommer ikke til at stå alene. Modellen skal spille sammen med en opdatering af Transportministeriets Grøn Mobilitetsmodel, som administreres af Vejdirektoratet. Derfor indgår de indsamlede data også i begge modeller, der vil blive brugt i forskellige sammenhænge.

Hvor Grøn Mobilitetsmodel anvendes til vejinfrastrukturprojekter, ofte uden betaling, præget af hverdagstrafik, fokuserer Sund & Bælts transportmodel på faste forbindelser med betalingsinfrastruktur og en større andel af fritidsture.

Tilsammen skal de to modeller sikre et stærkere beslutningsgrundlag for kommende vejinfrastrukturprojekter i Danmark, som skal imødekomme den fremtidige mobilitet og kapacitet på det danske vejnet.

Dataindsamling
Indsamlingen finder sted i perioder mellem juni og oktober 2023, først i form af en pilot-dataindsamling og senere som en fuldskala-dataindsamling, så data dækker både ferietrafik og hverdagstrafik. Der vil blive samlet data ind for både person- og godstrafik. Alle data vil indgå i anonymiseret form.

Læs mere om projektet på Sund & Bælts hjemmeside.

Sprog: Dansk

Sprog: Dansk