
Overhalingsspor ved Kalvebod
Fremtidssikring af banekapacitet
Folketinget har besluttet, at der skal anlægges overhalingsspor ved Kalvebod. Læs mere om lovforslaget her.
Anlæg af overhalingsspor er en forudsætning for at opnå de fulde gevinster af en sydlig jernbanekorridor fra Roskilde via København Syd (tidligere kendt som Ny Ellebjerg) til Københavns Lufthavn. Projektet er samtidig vigtigt for at kunne håndtere det forventede øgede antal tog med den kommende Femern Bælt-forbindelse.
Forligskredsen har besluttet en løsning, hvor der anlægges et overhalingsspor, som samtidig er forberedt til en udvidelse med et ekstra overhalingsspor og dermed en fremtidssikring af kapaciteten til både gods- og passagertog.

Trafikstyrelsen giver tilladelse til etablering af overhalingsspor ved Kalvebod
Trafikstyrelsen har godkendt miljøkonsekvensvurderingen for projekt med anlæggelse af overhalingsspor ved Kalvebod. Etableringen af overhalingsspor kan dermed gå i gang, så kapaciteten kan øges til gavn for passager- og godstrafik på jernbanen. Projektet forventes færdigt i 2028
Trafikstyrelsen har efter gennemgang af miljøkonsekvensvurdering og høringssvar fra parter afgjort, at projektet med anlæggelse af overhalingsspor ved Kalvebod kan gå i gang.
Trafikstyrelsen har i sin afgørelse lagt vægt på, at det i miljøkonsekvensrapporten vurderes, at baneprojektet kan gennemføres uden væsentlige miljømæssige konsekvenser. Samtidig har Trafikstyrelsen besluttet, at tilladelsen gives blandt andet på betingelse af, at Sund & Bælt sikrer fotoregistrering forud for spunsning og opsætning af monitoreringsudstyr og giver tilbud om facadeisolation til udvalgte ejendomme. Alle vilkår fremgår af afgørelsen fra Trafikstyrelsen, der kan læses her
Flere høringssvar har fokuseret på bevarelsen af en grøn korridor i området. Hertil har Trafikstyrelsen bemærket, at forslaget om eksempelvis overdækning af banegraven ligger uden for miljøkonsekvensvurderingens rammer, og at banelegemet af sikkerhedsmæssige årsager ikke skal fungere som en grøn kile.
Trafikstyrelsen gør i forbindelse med tilladelsen i øvrigt opmærksom på, at hvis der under anlægsarbejdet afdækkes kulturhistoriske fund, skal arbejdet straks indstilles, og der skal rettes henvendelse til Slots- og Kulturstyrelsen, jf. Museumslovens § 29 h.
Sund & Bælt vil på baggrund af tilladelsen nu igangsætte rydningen af skråningerne forud for opstart af projektet om godt et års tid i foråret 2026.

Borgermøde og høring om den gennemførte miljøkonsekvensvurdering
Der er blevet gennemført en miljøkonsekvensvurdering af projektet med Overhalingsspor ved Kalvebod i 2024. Miljøkonsekvensrapporten er nu sendt i høring. Høringen varer fra den 25. oktober 2024 til den 20. december 2024. I den forbindelse har vi afholdt et borgermøde den 27. november 2024.
- Læs miljøkonsekvensrapporten og dertilhørende bilag her.
- Læs det ikke-tekniske resumé af rapporten her.
- Indsend høringssvar til Trafikstyrelsen senest den 20. december 2024 til vvm@trafikstyrelsen.dk med kopi til ntei@trafikstyrelsen.dk og med henvisning til journalnummer 2024-180924.
- Læs pressemeddelelse udsendt den 28. oktober 2024 her.
- Se præsentation fra borgemødet den 27. november her.
- Se optagelse af præsentationen fra borgermødet den 27. november her.
Forud for gennemførelsen af miljøkonsekvensvurderingen afviklede Sund & Bælt en idéfase, hvor alle kunne give input til miljøkonsekvensvurderingen. Se mere her.

Baggrund
Læs projektoversigten fra infrastrukturplan 2035
Læs kommissorium for undersøgelse af overhalingsspor til godstog ved Kalvebod
Vendespor udskudt
Et vendespor ved Københavns Lufthavn Station indgår også i Infrastrukturplan 2035, men forligskredsen er enige om at udskyde beslutning om anlæg og udformning af vendesporet til et senere tidspunkt. Midlerne fra vendesporet anvendes til projektet med overhalingsspor ved Kalvebod.
Læs mere om det udskudte projekt med vendespor her.

Fakta
Med aftalen om Infrastrukturplan 2035 blev der afsat:
-
- 370,3 mio. kr. (2023-priser) til anlæg af Overhalingsspor ved Kalvebod.
- 326,2 mio. kr. (2023-priser) til et vendespor ved Københavns Lufthavn Station
Forligskredsen er enige om at udskyde beslutning om anlæg og udformning af vendesporet til et senere tidspunkt, og de samlede midler på 696,5 mio. kr. anvendes til Overhalingsspor ved Kalvebod.


Undersøgelsen gennemføres i en projektorganisation i Sund & Bælt A/S. Sund & Bælt A/S inddrager relevante kommuner, styrelser, passager- og godsoperatører samt eventuelt andre relevante eksterne interessenter undervejs i undersøgelsen. Der nedsættes samtidig en følgegruppe bestående af Transportministeriets departement, Banedanmark og Sund & Bælt A/S.
